|
De gechiedenis van HACCP begint tijdens de ontwikkeling
van de ruimtevaart. In het begin van de jaren 70 ontwikkelt
de Pillbury Company een methode om het voedsel, bestemd
voor de ruimtevaarders van de NASA, gegarandeerd veilig
te produceren. In plaats van een steekproefsgewijze controle
ven het eindproduct ontwikkelt het bedrijf een methode
voor preventieve maatregelen en procesbeheersing. Veilig
voedsel in de ruimte werd voortaan gewaardborgd door een
veilig productieproces. Ook hier bleek dat de landing
op de maan maar een kleine stap voor de mens was, maar
grote gevolgen had voor de samenleving.
Ruim dertig jaar later is het systeem waarmee de Pillsbury
Company. haar bereidingsproces beheerste wereldwijd bekend
onder de naam HACCP. De afkorting zelf staat voor Hazard
Analysis Critical Control Points, hetgeen zoveel betekent
als gevarenanalyse en kritische beheerspunten. Voorafgaand
aan de productie worden de mogelijke gevaren tijdens het
productieproces in kaart gebracht. Vervolgens worden tijdens
de productie alle gevaren beheerst en gecontroleerd. De
plaatsen waar dit gebeurt in het bereidingsproces zijn
de kritische beheerspunten.
Het kwaliteitssyteem HACCP zorgt voor een verschuiving
van de controle van het eindproduct naar de beheersing
van het productieproductie zelf. De gedachte hierachter
is dat als elke stap in het productieproces wordt beheerst
en veilig en hygiënisch verloopt, het eindproduct automatisch
goed moet zijn.
|
|
|