1 |
Zorg dat het management
achter de invoering staat. Hierdoor wordt het tevens
mogelijk het HACCP-systeem te integreren in het
kwaliteitssysteem van de organisatie. |
2 |
Betrek alle afdelingen
bij invoering en opzet van het HACCP-systeem en
geef aan dat het de verantwoordelijkheid van iedereen
is. |
3 |
Zorg dat het personeel
op tijd weten wat er gaat gebeuren |
4 |
Zorg voor duidelijkheid
naar alle betrokkenen en vertel hen wat HACCP betekent
en inhoudt. |
5 |
Betrek de werknemers
op de werkvloer bij de ontwikkeling van het HACCP-systeem. |
6 |
Leg duidelijk de voordelen
uit van HACCP. |
7 |
Voer het systeem in gedeelten
in. Hierdoor ontstaat een geleidelijke invoering
en weet iedereen altijd waar hij/zij aan toe is. |
8 |
Vertel de leveranciers
dat u HACCP gaat invoeren en laat hen meedenken
met oplossingen. |
9 |
Laat het systeem controleren
door een onafhankelijk persoon. Dit kan een collega-
instelling/ bedrijf zijn of een externe deskundige. |
10 |
Pak de invoering van
HACCP aan als een project met blijvende gevolgen
en blijvend onderhoud. Vertelt uw klanten na afronding
van het project trots het bereikte resultaat en
vier het bereikte resultaat intern. |
1 |
Begin met HACCP zonder
dat het management hier iets van weet. |
2 |
Leg de verantwoordelijkheid,
de ontwikkeling en de uitvoering van HACCP bij één
persoon neer. |
3 |
Begin met de ontwikkeling
van HACCP zonder het personeel hierover te hebben
voorgelicht. |
4 |
Denk dat je alles alleen
wel kunt. Voor de ontwikkeling van HACCP heb je
toch aan je eigen kennis toch wel voldoende? |
5 |
Voer HACCP van vandaag
op morgen in. Zo moeilijk kan die invoering toch
niet zijn? |
6 |
Verlang van je medewerkers
dat ze werken met HACCP maar voldoe hier zelf niet
aan. Zij moeten er toch mee werken, dan is het toch
voldoende en hoef ik hier toch niet aan te voldoen? |
7 |
Zie de invoering en ontwikkeling
van HACCP als een verplichting zonder meerwaarde
maar die wel extra tijd kost. |
8 |
Kies de leveranciers
alleen op basis van hun prijs. Deze goedkope prijs
weegt toch wel op tegen de prijs van een voedselvergiftiging?
|
9 |
HACCP geldt toch alleen
voor de keuken/ de bereidingsruimte? Het is echt
niet nodig om de pottenkijkers van andere afdelingen
hierbij te betrekken. |
10 |
Zie HACCP als een project.
Na afronding is het klaar en hoeft er niets meer
aan te gebeuren. |