|
Binnen de EG is de voedselveiligheid en het hanteren van
een HACCP-systeem geregeld in de Europese Richtlijn 93/43/EEG
van 14 juni 1993. Hierin wordt expliciet gesteld dat alle
levensmiddelenbedrijven een voedselveiligheidssysteem
moeten hanteren dat gebaseerd is op de uitgangspunten
en grondbeginselen van het HACCP-systeem.
In Nederland is HACCP wettelijk verplicht voor alle bedrijven
en instellingen die voedsel bewerken of verwerken. Deze
wettelijke verplichting is sinds 14 december 1995 opgenomen
in de Warenwetregeling Hygiene van Levensmiddelen. In
deze wet staat vermeld dat elke organisatie die voedsel
bewerkt of verwerkt een HACCP-systeem moet opzetten. Om
de organisaties te ondersteunen is per wet geregeld dat
de vertegenwoordigers van de diverse sectoren een hygienecode
kunnen opstellen. Indien een organisaties de desbetreffende
hygienecode (mits de hygienecode is goedgekeurd door de
minister van VWS) invoert voldoet zij daarmee aan de wettelijke
eisen.
Naast de warenwet regeling komt het belang van voedselveiligheid
tevens terug in de Wet op de Productaansprakelijkheid
(1992). De kern van deze wet is dat de producent van een
product aansprakelijk is voor eventuele schade die voortvloeit
uit het leveren van een gebrekkig product. Tevens wordt
de bewijslast voor het leveren van een deugdelijk (lees
voedselveilig) product geheel bij de laatste producent/leverancier
neergelegd. Voor de voedselveiligheid van een product
betekent dit dat de producent aansprakelijk is in het
geval dat er een product wordt geleverd dat niet voldoet
aan de hygienenormen.
De controlerende instanties in Nederland zijn de Keuringsdienst
van Waren en Veterinaire Zaken, de Rijksdienst voor de
Keuring van Vee en Vlees (RVV) en de Stichting Centraal
Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ).
|
|
|