Hier vindt u een overzicht van enkele veel voorkomende
problemen en oplossingen bij de invoering van een operationeel
HACCP-systeem:
Probleem 1:
Wij hebben als organisatie een volledig uitgewerkt
HACCP-systeem op papier staan maar het personeel ziet
op tegen de nieuwe werkwijzen.
Bedenk bij de opzet en ontwikkeling van een HACCP-systeem
altijd een ding:
Het personeel moet straks met het systeem gaan werken
en dient dus centraal te staan bij de ontwikkeling en
implementatie!
Houdt hierom altijd rekening met de volgende punten
tijdens de implementatie van een HACCP-systeem:
- |
Maak het personeel duidelijk
wat er gebeurt. Vertel het personeel voorafgaand
aan de ontwikkeling van het HACCP-systeem wat de
bedoeling is van het systeem, waarom het systeem
wordt ingevoerd, op welke manier dit gebeurt en
wat het personeel er zelf van merkt. |
- |
Maak duidelijk wat de
voordelen zijn van de invoering van het HACCP-systeem |
- |
Ontwikkel het systeem
in samenwerking met het personeel. Hierdoor krijgt
het personeel inspraak in de komende veranderingen
en worden de veranderingen geaccepteerd. |
- |
Stel werkinstructies
op in duidelijke en begrijpelijke taal. |
- |
Geef het personeel training
om de veranderingen duidelijk te maken en vragen
te kunnen stellen. Met andere woorden, geef ze de
juiste bagage om te kunnen werken. |
- |
Zorg voor een aanspreekpunt
voor het personeel tijdens de ontwikkeling van het
HACCP-systeem. |
- |
Geef duidelijk aan wat
de nieuwe taken voor wie worden in het operationele
HACCP-systeem. |
- |
Wijs er keer op keer
op dat uw medewerkers de belangrijkste schakel zijn
in het HACCP-systeem. Geef hierbij altijd zelf het
goede voorbeeld. |
- |
Maak van de invoering
van een operationeel HACCP-systeem een gezamenlijke
uitdaging welke als team behaald moet worden. |
|